Tuintechnieken en tuingereedschap, gïntegreerde gewasbescherming

Een droom van elke hobbytuinierder is om een tuin te hebben die zo gemakkelijk mogelijk te verzorgen is. Aanhoudende plantenziekten en hinderlijke plagen staan dit doel soms in de weg. Met een beetje knowhow en de juiste maatregelen kunnen planten echter zo worden gekweekt dat ziekten en plagen weinig mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen.

Aan het begin van de planning gaat de getrainde tuinman in op de plaatselijke omstandigheden in de tuin. Welke eigenschappen heeft de bodem, hoeveel zon is beschikbaar, is het winderig of heeft het vaak een hogere luchtvochtigheid? Nadat de locatiefactoren zijn opgehelderd, volgt de selectie van geschikte planten en variëteiten die goed gedijen en gezond blijven in hun eigen tuin. Of het nu gaat om het kopen van zaden of planten in potten - in beide gevallen moet u vertrouwen op een redelijke kwaliteit. Let niet alleen op de bloemen, maar ook op gezond gebladerte. Kijk ook eens naar de wortels - deze geven u goede informatie over de kwaliteit van de planten. 

Het doel: sterke en veerkrachtige planten

Als de juiste plant voor de moestuin is gevonden, ligt de focus op het leveren van voedingsstoffen en verzorging. Een goede bemesting speelt hierbij een cruciale rol, omdat alleen goed gevoede planten zich optimaal kunnen verdedigen tegen ziekten en plagen. Hongerige, onderbeperkte planten hebben vaak weinig weerstand tegen plagen en schimmelziekten. Naast een goede bemesting kan de tuinman zijn planten ondersteunen met plantenrestaurateurs in de strijd tegen ziekten en plagen. Heel belangrijk: teeltmaatregelen zoals het correct snijden van de planten, grondbewerking, de promotie van nuttige organismen of hygiënemaatregelen dragen ook aanzienlijk bij tot de gezondheid van de planten.

Gewasbeschermingsmiddelen maken ook deel uit van geïntegreerde plaagbestrijding

Er zijn een aantal niet-chemische beheersmaatregelen die kunnen worden toegepast als de schade al is opgetreden. Talrijke nuttige insecten (bijvoorbeeld roofmijten) kunnen op het internet worden besteld om bepaalde plagen te bestrijden. Lijmringen, beschermingsnetten en onkruidfolies zijn voorbeelden van zuiver mechanische maatregelen tegen ongedierte of onkruid. Feromoonvallen en gele vellen zijn nuttige hulpmiddelen om het begin van plagenplaag tijdig te bepalen en vervolgens geschikte en gerichte tegenmaatregelen te nemen.

Ondanks alle overwegingen, voorbereidingen en zorg kan het voorkomen van plagen en ziekten niet altijd volledig worden voorkomen. Daarom is het gebruik van een pesticide een integraal onderdeel van geïntegreerde plaagbestrijding. Speciale weersomstandigheden en andere externe invloeden kunnen leiden tot specifieke problemen voor planten. Het gebruik van klassieke pesticiden in dergelijke situaties is vaak een handige manier om een plant te redden van plagen en / of schimmelziekten.

Tuinieren - in harmonie met de natuur!

Wat moet worden overwogen met gewasbescherming, zoals bij hortensia's, bijvoorbeeld?

  • Plaats: halfschaduwrijke, luchtige, voedselrijk en waar diepgeworteld kan worden 
  • Selectie van planten: selecteer robuuste variëteiten
  • Zorg en bemesting: compenserende bemesting en regelmatige besproeiing
  • Teeltmaatregelen: Snoeien van verdorde en afgestorven plantendelen
  • Gewasbescherming: Gebruik van klassieke gewasbeschermingsmiddelen
  • Herstellen van planten: voorkom plagen en schimmelziekten bij het herstel van de planten