Mieren in de tuin

Mierenkolonies die samenkomen op fruit en cake op de tuintafel, op zoek naar broedplaatsen onder het terras of zelfs door de schuifpui naar binnen marcheren.

Ingenieus systeem

De mieren leven van andere insecten, van nectar uit bloemen en ook van honingdauw. Dit is een afscheiding van de bladluis. De mierenkolonie houdt er bladluizen op na om ze te melken. Daarvoor wordt op het achterstuk van de bladluis geduwd. Je zou de bladluis de melkkoe van de mier kunnen noemen. De mieren graven gangen en leggen in die gangen hun nest aan. Vaak wordt dit nest een echte mierenhoop. Ze beschikken over een ingenieus systeem om de temperatuur in het nest te regelen. Wanneer het te koud wordt sluiten ze de buitenuitgangen af om de nestwarmte te behouden, wanneer er moet afgekoeld worden, worden er ingangen opengezet. Omdat de temperatuur niet overal gelijk is, sleuren de mieren de eieren en larven door de kamers en gangen naar de juiste plaatsen.

Vermijd mierennesten op het terras

Het gebruik van een voegmiddel die na het aanbrengen uithardt kan een effectieve bescherming bieden tegen een mierenplaag. Ook het gebruik van voegsplit (basalt) in plaats van voegzand biedt een betere bescherming. De fijne split is voor mieren bijna onmogelijk te vervoeren. Als de miereninvasie echter al in de eigen tuin is, zijn snelle oplossingen nodig om een de mieren effectief te bestrijden. Mierenlokdozen zijn zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken en zijn een optimale oplossing voor huishoudens met kinderen en/of huisdieren.

Gerichte bestrijding van mierennesten

Een gerichte bestrijding van mierennesten kan worden uitgevoerd met poeder of een vloeibaar mierenmiddel. Het poeder wordt rondom het mierennest gestrooid. Als je niet wil dat poederresten achterblijven, bijvoorbeeld als kinderen en huisdieren in de omgeving zijn, is een vloeibare oplossing ideaal. De vloeistof verdwijnt volledig in het nest waar het zijn effectieve werk doet. Nadat bovengronds alles is gedroogd, zijn er geen resten meer te zien.