Gazonverzorging, alles in de groene zone

Een weelderig groen en gezond gazon is de trots van elke hobbytuinier. Als u niet wilt dat uw droom van een groen tapijt eindigt in een nachtmerrie van overgroei en onkruid, is een beetje inspanning en vooral regelmatige zorg vereist.

De lentekuur voor het gazon

Zodra de wintervorst vaarwel heeft gezegd, is het de juiste tijd voor een uitgebreide lentekuur. Een veel voorkomende fout is het verslijten van het gazon met een verticuteermachine zodra het begint te groeien. Geef uw gazon in plaats daarvan een beetje tijd en geef het de normale maaibeurt pas tot een lengte van ongeveer 4 centimeter. Pas na twee tot drie keer knippen kan de verticuteerder  worden gebruikt - en alleen als het echt nodig is vanwege de sterke graszoden. De lente is ook de beste tijd om te zorgen voor de juiste toevoer van voedingsstoffen voor de komende weken met een langdurige meststof

Wat moet overwogen worden voor een zomergazon?

Maai niet te kort, maar maai wel regelmatig: dit is de vuistregel voor grasmaaien tijdens lente en zomer. Als je regelmatig met de maaier op de bal blijft, heb je een veel betere kans op een dicht en sterk gazon. Na de voorjaarsbemesting kan het groen tegen half juni een verdere aanvoer van voedingsstoffen verdragen. Je moet ook niet vergeten water te geven, vooral als het midden in de zomer droog is. Geef niet elke dag water, maar als je water geeft, doe het dan grondig en volhardend!

Het gazon bemesten voor de herfst? Ja graag!

Vooral als een preventieve versterking voor het koude seizoen, kan het gazon nu het geschenk van een kaliumrijke herfstgrasmeststof gebruiken. U kunt nu zwaar overgroeide oppervlakken behandelen en deze zelfs indien nodig verticuteren. Het is zelfs mogelijk om kale plekken op het gazon opnieuw in te zaaien tot oktober. Maar eind oktober zal het laatste grasmaaien zijn gepland. Verlaag de hoogte van het gazon opnieuw tot ongeveer drie tot vier centimeter en verzamel alle grasresten grondig.

  "In de herfstweken is het belangrijk om vallende bladeren regelmatig te verwijderen, zelfs tijdens de winterslaap, zodat er geen schadeplekken kunnen ontstaan in het gazon onder de bladeren - dat bespaart je meer werk in de volgende lente"

  Lente

  • Regelmatig maaien van het gazon tot 4 centimeter

  • Toepassing van een langwerkende Gazonmesstof 

  Zomer

  • Regelmatig maaien
  • Een andere bemesting van het midden tot het einde van juni

  Related advices