Effectieve en veilige bestrijding van muizen en ratten

Ziet u 1 muis of rat, dan leert de ervaring dat er zeker veel meer zijn. Zowel in huis als buiten kunnen zij schade veroorzaken door knagerij. Muizen en ratten kunnen het beste worden bestreden door op plaatsen waar zij komen mechanische vallen te plaatsen. Is de overlast heel groot kan ook lokaas worden neergezet. Gebruik in dit geval wel lokdoosjes die goed kunnen worden afgesloten en plaats deze lokdozen waar geen kinderen of huisdieren bij kunnen komen.

Houd muizen en ratten buiten

Ratten en muizen in huis, het is niet bepaald een prettige gedachte. Sterker zelfs: het is gevaarlijk voor de gezondheid van je gezin. Knaagdieren kunnen namelijk ziektes overdragen. Daarnaast beschadigen ze materialen van karton, hout, gips en kunststof. En als ze aan de elektrische bedrading knagen, dan kan dit leiden tot brand in je huis. Kortom, knaagdieren ben je liever kwijt dan rijk.

Opsporing verzocht

Het is heel belangrijk om te weten of en welke knaagdieren je in huis hebt. Want zo kan je de juiste middelen inzetten.
 

Hoe merk je dat je knaagdieren in huis hebt?

Behalve als je te maken krijgt met een grote invasie, zie je ze zelden in huis. Ratten en muizen zijn discreet, voorzichtig en angstig. Ze verlaten maar voor een paar uur hun schuilplaats en dan nog vooral ’s nachts. Knaagdieren zien slecht, maar dat maken ze goed met hun fenomenale reuk-, hoor-, tast- en smaakvermogen. Zo vinden ze voedsel, herkennen ze de routes die ze gebruiken en merken ze menselijke aanwezigheid op.

Merk je de volgende zaken op, dan trippelen er vermoedelijk ongenode gasten rond in je huis:

• kleine, zwarte uitwerpselen

• beschadigde kartonnen dozen, elektrische kabels en isolatiemateriaal

• afdrukken van pootjes op een stoffig oppervlak

• urinegeur

• je huisdier reageert opgewonden op beweging achter een kast of muur

• trippelende geluiden

Wat eten ratten en muizen?

Ratten eten alles én ze eten heel veel. Elke dag tot liefst 1/3 van hun lichaamsgewicht. Vinden ze geen voedsel, dan knabbelen ze aan plinten, meubels, stoffen, enz. Muizen zoeken vooral graan, maar ook kaas, suiker, fruit, gebak en pasta staan op hun menu. Daarnaast knagen ze aan zeep, papier, karton, textiel, isolatiemateriaal, enz. 

Hoe kun je ratten en muizen het beste bestrijden?

Een beginnende plaag is nog onder controle te krijgen zonder chemicaliën. Hiervoor zijn verschillende effectieve mechanische vallen beschikbaar. Voor meer ernstige plagen kan lokaas (rodenticiden) worden ingezet. Er zijn verschillende soorten lokasen. Granen kunnen prima worden ingezet op droge locaties, waar een pasta of blokken ook geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Belangrijk; plaats deze lokasen altijd in hiervoor toegelaten lokdozen die goed kunnen worden afgesloten en plaats deze lokdozen altijd op plaatsen waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen komen.  

Het bestrijden van ratten met lokaas is voor particulieren niet toegelaten. In dit geval raden wij u aan om een professionele ongediertebestrijder te contacteren.