Duurzaam tuinieren

Een droom van elke hobbytuinierder is om een tuin te hebben die zo gemakkelijk mogelijk te onderhouden is. Hardnekkige plantenziekten en hinderlijke plagen staan dit doel soms in de weg. Met een beetje knowhow en de juiste maatregelen kunnen planten echter zo worden onderhouden dat ziekten en plagen weinig mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen.

De juiste inrichting van de tuin

Het is verstandig eerst goed te kijken naar de omstandigheden in de tuin. Welke eigenschappen heeft de bodem, op welke plekken in de tuin komt veel of weinig zon, waar kan de wind een rol spelen en welke plekken zijn meer beschut.  Kies op basis van deze omstandigheden de juiste beplanting en zet ze op de juiste plek. Dit voorkomt veel teleurstellingen en problemen in de tuin.

Sterke en veerkrachtige planten

Als de juiste planten voor de tuin zijn gevonden, ligt de focus op het toepassen van de juiste voedingsstoffen en verzorging. Naast het correct snoeien, een juiste grondbewerking en het bevorderen van nuttige insecten en organismen, speelt een goede bemesting een cruciale rol. Alleen goed gevoede planten kunnen zich optimaal verdedigen tegen ziekten en plagen. Naast een goede bemesting kun je je planten extra weerbaar maken met plantversterkers.

Als voorkomen niet is gelukt

Ondanks alle overwegingen, voorbereidingen en zorg kunnen plagen en ziekten niet altijd volledig worden voorkomen. Is het probleem nog beperkt kunnen een tal van natuurlijke oplossingen worden ingezet zoals het inzetten van natuurlijke vijanden, lijmbanden, feromoonvallen, beschermingsnetten en onkruidfolies. Bij grotere problemen kunnen speciaal hiervoor ontwikkelde gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet.

Tuinieren - in harmonie met de natuur!