De moestuin, fris vers genieten

Vers fruit en groenten zijn niet alleen gezond, ze smaken ook heerlijk. Als we weten dat de appels en aardbeien uit onze eigen tuin komen, maakt dat ze nog lekkerder.

Wat kan ik doen om mensen uit mijn eigen oogst zo lang mogelijk te voeden?

Het plezier van het verbouwen van uw eigen groenten en fruit kan snel worden vertroebeld: het is niet ongewoon voor schimmelziekten om verse producten van eigen bodem te infiltreren. Om succes te hebben van de groenteteelt, is er veel om in gedachten te houden. De groentetuin niet overkweken en groenten verdelen volgens hun groeiperiode. Als u hoofdgewassen zoals aardappelen of wortelen combineert met voorgaande en daaropvolgende gewassen zoals veldsla en spinazie, kunt u het zaaibed op verschillende tijdstippen gebruiken voor verschillende soorten groenten. Het is ook belangrijk om de voedingsstoffenvereisten van de planten in de gaten te houden. Planten die niet veel voedingsstoffen nodig hebben, zoals sperziebonen, zijn een ideaal volgend gewas op geoogste aardappelbedden. Ook is een jaarlijkse vruchtwisseling aan te bevelen - blijvende gewassen zoals aardbeien of rabarber zijn hiervan uitgesloten.

Het hangt af van de juiste buren

In de praktijk is het bewezen voordelig om verschillende soorten groenten in een bed te planten. Op deze manier kunnen de voedingsstoffen in de bodem optimaal worden gebruikt, omdat planten van dezelfde soort niet zo sterk met elkaar concurreren. Je hebt bijvoorbeeld goede ervaringen met de combinatie van tomaten en paprika's, veldsla en koolrabi of uien en wortels. Het is erg belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten. 

Groenten uit de tuin: nuttige tips tegen schimmels

Schimmelziekten zoals echte meeldauw verspreiden zich sneller wanneer bladgroenten zoals sla, savooikool of kool zich dicht bij elkaar bevinden. Wees voorzichtig bij het besproeien dat de bladeren niet nat worden en zorg ervoor dat het water de wortels kan bereiken om de planten te beschermen. Een zonnige en bijna luchtige locatie is ook nuttig. De grijze schimmel heeft het ook moeilijk om zich hier te handhaven. Deze schimmel komt vooral voor op verzwakte planten. Van de bladeren spreidt het zich uit naar de vruchten. Zorg ervoor dat de grond voldoende calcium bevat en spaarzaam is met calciummest.

Tomaten en aardappelen uit eigen oogst

Tomaten en aardappelen worden op hun beurt vaak getroffen door aardappelziekte en bruinrot. In het geval van tomaten komt de ziekte voor in het fruit, met aardappelen eerst op de bladeren voordat het de vruchten bereikt. Het wordt aanbevolen om aangetaste bladeren zo snel mogelijk te verwijderen. Kool en radijs drogen uit als ze worden aangevallen door knolvoet. Hier moeten de aangetaste planten onmiddellijk worden verwijderd om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Let als preventieve maatregel op de pH in de bodem. Een waarde van zeven is optimaal

Kies robuuste groenten (zoals tomaten en aardappelen) bij het maken van een teeltplan voor uw moestuin. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat de lucht kan circuleren. Dus geen rot kan vormen en u tomaten beschermt tegen regen.

Uw eigen groenten kweken - 3 belangrijke tips

  1. Kies voor robuuste groenten die zijn geproefd en getest in uw regio. 
  2. Gewassen en pre-culturen zijn groenten die zeer vroeg/laat klaar zijn voor de oogst  en een korte groeifase hebben.
  3. Voldoende afstand tussen de planten zodat de lucht goed kan circuleren.

Gerelateerde adviezen