Buxusmot

De rupsen veroorzaken aanzienlijke schade aan de plant. In het begin herkenbaar aan dode blaadjes en kale takjes. Uiteindelijk resulteert het in kaalvraat van de gehele plant.

Kom meer te weten over Buxusmot

Beschermen

Meer over Buxusmot

De jonge rupsen van de Buxusmot (Cydalima) die net zijn uitgekomen zijn ongeveer 5 mm, en kunnen als ze volgroeid zijn 4 cm lang worden. Ze zijn geelgroen van kleur en krijgen na een aantal dagen zwarte stippen en donker gekleurde strepen op hun lijf. De rupsen leven ongeveer 4 weken voordat ze zich verpoppen.
De beginschade aan de buxus lijkt wel op de schade die een mineerder kan veroorzaken. Er zijn dan wat lichte streepjes aan de bovenkant van het blad te zien. Na een paar dagen zal ook de eerste kaalvraat zichtbaar worden. Andere signalen zijn: spinsel, dode blaadjes en kale takjes. Uiteindelijk is alleen nog bladgeraamte of skelet over van de buxus. Met name kale takjes, dode blaadjes en bladgeraamte zien we ook bij 1 van de 2 schimmels die de buxus kan teisteren. Ons advies is om goed te kijken naar wat er met de Buxus aan de hand voordat er een een middel wordt geadviseerd.