Bomen, struiken en hagen

Waarom zijn bomen,struiken en hagen belangrijk voor onze tuin

Hagen hebben naast het afbakenen van de tuin ook belangrijke ecologische functies omdat ze een toevluchtsoord bieden voor dier- en plantsoorten die anders niet in de tuin zouden voorkomen. Tevens begrenzen hagen niet alleen je tuin, maar bieden ook geluidsbescherming en effectieve privacy tegen al te nieuwsgierige buren. Grote favorieten zijn bijvoorbeeld de Laurier, haagbeuk en Photinia.

Wat doe je als je favoriete haag ziek wordt

De groenblijvende laurier is een van de meest populaire haagplanten: hij groeit snel, is robuust, kan gemakkelijk worden geknipt en verdraagt wintervorst en zomerdroogte. Sinds enkele jaren is de populaire laurier echter vatbaarder geworden voor echte meeldauw, die zich aan de onderkant van het blad nestelt en niet, zoals gebruikelijk, op het blad. Dit leidt vaak tot verkeerde diagnoses en dus tot een verkeerde behandeling met onnodige gevolgen. Daarom moet je goed kijken of je merkbare schade ontdekt aan de jonge bladeren van je laurierhaag. Indien dit het geval is, dan is een snelle behandeling met het juiste bestrijdingsmiddel noodzakelijk.

Reageer snel tegen schade door insecten

Naast schimmelinfecties hebben hagen vaak last van vraatschade door insecten. Een van de meest voorkomende plagen is de rups van de kleine wintervlinder, die een speciale voorkeur heeft voor beuken en haagbeuken en eet graag hun zachte bladeren. De rupsen van de kleine wintervlinder zijn vaak duidelijk te zien. Zodra de eerste nachtvorst in de late herfst optreedt, komen de insecten uit hun schuilplaatsen en leggen de vrouwtjes hun eieren op de jonge scheuten. In het voorjaar komen de larven uit de eieren - de eerste vraatschade is dan slechts een kwestie van tijd. Om permanente of zelfs onherstelbare schade aan heggen te voorkomen, wordt het gerichte gebruik van bestrijdingsmiddelen aanbevolen in het geval van een zichtbare plaag.

Of het nu gaat om vraatschade door insecten of een schimmelinfectie - snelle actie is aan te raden. Van grondig snoeien tot het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen..... uw haag zal dankbaar zijn.

Gerelateerde adviezen