Bomen, struiken en hagen

Heggen weren niet alleen de nieuwsgierige blikken van buren af, ze nemen ook belangrijke ecologische functies over, door heiligdommen te bieden voor dier- en plantensoorten die anders niet in veel tuinen zouden bestaan.

Hagen - een veelzijdig deel van onze tuinen. Ze bakenen de tuin af en vormen tegelijkertijd een effectieve visuele en geluidsbescherming. Maar wat doe je als je favoriete haag ziek wordt?

Echte meeldauw aan de onderkant van de bladeren

De groenblijvende kersenlaurier is een van de meest populaire haagplanten: hij groeit snel, is robuust, kan gemakkelijk worden geknipt en verdraagt wintervorst en zomerdroogte. Sinds enkele jaren wordt de populaire kersen-laurier echter vatbaarder voor echte meeldauw, die zich aan de onderkant van het blad nestelt en niet, zoals gebruikelijk, op het blad. Dit leidt vaak tot verkeerde diagnoses en dus tot een verkeerde behandeling met vermijdbare gevolgen. In elk geval is een snelle actie vereist in gevallen van besmetting met deze typische haagziekten - van grootschalig inkrimpen van de aangetaste gebieden tot het gebruik van geschikte fungiciden.

Reageer snel tegen schade door insecten.

Naast schimmelinfecties hebben hagen vaak last van schade door insecten. Een van de meest voorkomende plagen is de kleine wintervlinder, die een speciale voorkeur heeft voor beuken en haagbeukenhagen en zich graag laat opvullen op de zachte bladeren. De rupsen van de kleine vlinder zijn vaak duidelijk te zien. Zodra de eerste nachtvorst in de late herfst optreedt, komen de insecten uit hun schuilplaatsen en leggen de vrouwtjes hun eieren op de jonge scheuten. In het voorjaar komen de larven uit de eieren - de eerste voedingsschade is dan slechts een kwestie van tijd. Om permanente of zelfs onherstelbare schade aan heggen te voorkomen, wordt het gerichte gebruik van pesticiden aanbevolen in het geval van een zichtbare plaag van insectenplagen.

Of het nu gaat om insectenschade of schimmelinfectie - snelle actie is aan te raden. Van grootschalig snoeien tot het gebruik van geschikte pesticiden, uw haag zal dankbaar zijn.

Checklists & tips

Als je zichtbare schade opmerkt aan de jongste bladeren van je kersenlaurier, dan gaat het zeer waarschijnlijk om echte meeldauw.

  • Een witachtige afzetting aan de onderkant van de bladeren en het krullen van de bladeren zijn duidelijke tekenen van echte meeldauw.
  • Het beeld is heel anders met valse meeldauw: zichtbare verkleuring van geel naar bruin is te zien aan de bovenkant van het blad.